Tribune

Vrijdag, 31 december 2021

De Regenboogklasse in 2021

En dat is 7

Oude Wetering; Het was spannend tot de laatste wedstrijd, maar het team van Regenboog 149 van Peter Peet met bemanning Matthieu Moerman en Ted Duyvestijn mag zich terecht Nederlands Kampioen Regenboog 2021 noemen. Dit team van de 149 werd hier voor de 7e keer Nederlands kampioen regenboog in dezelfde samenstelling. Op de tweede plaats eindigde het team van de Regenboog 17 met Hans van Drunen aan het helmhout en met bemanning Peter de Witte en Thomas Allart.Op de derde plaats het Regenboogteam van de 87 met stuurman Peter Bijlard en zijn bemanningen  Koos Jan van Brouwershaven en Sven Coster. Uiteraard werden de kersverse winnaars gedoopt in de Braassemermeer!

Wisseling van de wacht !

Rotterdam; Het eerste nieuws dat ons in 2021 bereikten is dat er Regenbogen van eigenaar waren verwisseld.   Regenboog 75, het viervoudige Nationale kampioensschip, is ongeveer 17 jaar in het bezit van geweest van Erik de Nes die vele wedstrijden heeft gezeild met zijn "The Happy Elephant". De nieuwe eigenaar van dit mooie schip is nu Robert-Jan Beck. Robert-Jan is geen onbekende in de Regenboog. In het verleden heeft hij bij Peter Hoogendam bemand in de 17. Dat hij met het schip overweg kan bewees hij met een zeer verdienstelijke 4e plaats op het Nederlands Kampioenschap Sprint van dit jaar. De heren Evan Kortmann en Richard Klabbers zijn na twee seizoenen in de Oranje te hebben gezeild besmet geraakt met het Regenboog virus. Dit heeft geresulteerd in de aanschaf van een eigen Regenboog. Regenboog 94
Regenboog 102 breekt alle records.
Monnickendam; Een prachtig verhaal is er geschreven over Rik Stapel die op het ijs bezig was met het vaarklaar maken van zijn zelf gebouwde Regenboog-IJszeiler. Nadat de zeilen waren gehesen ging de regenboog met zeilnummer 102, en zijn bemanning er, met enige hulp, vandoor. Na een paar minuten bereikte het schip een snelheid die nog geen enkele Regenboog had behaald. Helaas is de bemanning vergeten de snelheid te meten waardoor er geen officieel snelheidsrecord kan worden geregistreerd.  Maar als zij dat wel hadden gedaan was het zeker een wereldrecord geweest, goed voor het Guinness Book of Records. Na vijf minuten zeilen brak zij haar stuur-schaats aan de voorzijde van het schip. Dit was niet te repareren en zij moesten het zeilen staken. Misschien doen ze volgend jaar wel een officiele poging om het record in de boeken te krijgen. Er zijn mooie beelden te zien op youTube. https://youtube/fL7Pc_Y5FCA

Evenementen in Corona tijd.

Warmond; 17 en 18 juli is het Jeneverboombokaal evenement verzeild. Op zaterdag 4 tot 5 Bft wind met volle zon en op zondag gelukkig voor heel veel bemanningen iets minder wind bij de lange afstand wedstrijd. Op de zaterdag is er 7 uur onafgebroken op het water gezeild met vier top wedstrijden en op zondag zo’n 3.5 uur.

Overal winnaar is het team Peter Bijlard in zijn Regenboog 87, De Nederlands kampioen uit 2008 wist het team van Max Blom in zijn Regenboog 131 en de huidige 7 voudig Nederlands kampioen in de Koningsklasse achter zich te houden. Zonder verliezers geen winnaars is het spreekwoord daar op de Kaag. De Regenboog 86 van Pieter Poelman mag na een felle strijd om de laatste plek met Regenboog 35 en stuurman Jeroen Behrend het schilderij van de jeneverboom een jaartje thuis ophangen. Een prijs die hij ongetwijfeld volgend jaar fel zal gaan verdedigen.

Kaagweek opgeëist door Kampioenen!

Warmond; Met een knallende start vertrok Peter Bijlard, enkelvoudig Nederlands Kampioen in zijn Regenboog 87.
De eerste twee wedstrijden waren voor zijn team. De derde race leverde hem een derde plaats op achter Peter Peet, 7 voudig Nederlands Kampioen, in Regenboog 149. Met een slechte eerste race eindigde zijn team op de 7e plek.
Na een herstel in de 2e race en een 1e plaats in de 3e race stond hij nog 5 punten achter op Peter Bijlard. De twee mannen waren aan elkaar gewaagd want het was het team van Regenboog 87 die op een 3e plaats voor team 149 (4e plaats) wist te eindigen en zijn eerste plaats in het klassement wist te verstevigen met 6 punten verschil. Met nog 1 race te gaan moest het team van Peter Peet een 1e plaats varen en Peter Bijlard mocht niet verder komen dan een 6 plaats. Spannend was het zeker maar het ging precies zoals Peter Peet en zijn team hoopten. Zij wisten er een 1e plaats uit te persen en Peter Bijlard finishten op de 6 plaats. Peter Peet, Matthieu Moerman en Ted Duyvestijn werden hierdoor de winnaar van het Kaagweekend in Juli 2021. Peter Bijlard werd met zijn team – Koos Jan Brouwershaven en Sven Koster- , in de Regenboog 87 met een gelijk aantal punten (8) tweede.    Beide boten hadden hetzelfde aantal eerste plaatsen gezeild, de Regenboog 149, had echter 1  keer een tweede plaats behaald terwijl de Regenboog 87 geen enkele tweede plaats had staan. Hierdoor kon Peter Peet en zijn team de hoofdprijs ophalen.

De derde plaats werd door Regenboog 143 met Mark Neeleman, eveneens 7 voudig Nederlands Kampioen aan het roer, Pieter van Reeuwijk en Gerard van der Krogt  als bemanning opgeëist. Zij konden geen rol van betekening spelen om de eerste twee plaatsen maar moesten alle geven om de achterstand op Mels Jongeneel in Regenboog 144 met zijn bemanning Maarten Max Moerman en Bart Jonker in te lopen. Door een tweede plaat in de 4e race te varen wisten zij de derde plaats met 1 punt voorsprong te bemachtingen.

Ondanks de Corona maatregelen was het een mooi evenement waarin de zeilers alle typen weer hebben gehad.    Bij het evenement nam Rob van den Hoogen na 17 jaar afscheid als wedstrijdleider op de Kaag.   Met een vlootschouw gaven de zeilers op zaterdag als dank een groet aan hem en zijn befaamde startschip de Hobbelduif.  Er werd zelfs getoost met de naam van dit startschip:  “Hotsie Flotsie Zweedse Teer, Hobbelduif daar gaat ie weer “.
Copyright 2021 Wim Haze
Peter Peet! Momenteel een van onze succesvolste zeilers in de Regenboog.
Klasse evenement Alkmaar

Alkmaar;
Op zaterdag 9 oktober ging het klasse evenement in Alkmaar van start. Er kwamen 13 Regenbogen aan de start. De Zaterdag was een schitterende zeildag en er konden 4 wedstrijden worden gezeild. Max Blom (Regenboog 131) en zijn bemanning bleek na 3 races de beste papieren in handen te hebben. Met een 2e en 2 keer een 1e plaats stond hij op slechts 4 punten. Het was in de 4e race dat hij zijn voorsprong verspeelde door een 8e plaats te klaseren. Kees Barnhard (Regenboog 156) stond op tot dat moment op een tweede plaats mer 7 punten. In de laatse race zeilde hij een mooie 2e plaats achter Theo de Vries met Regenboog 12. De zondag was het windstil. Hierdoor kon er niet meer worden gestart en werd de stand van de dag ervoor de uitslag. Doordat er maar 4 wedstrijden waren gevaren werd er ook geen race met de hoogste punten afgetrokken. 1e plaats Kees Barnhard, John van Gelder en Jaco Goedkoop in regenboog 131.
2e plaats werd Max Blom, Boris Bulk en Tobias de Haer. 3e plaats met maar 1 puntje meer werd Theo de Vries, Jelmer Zittema en Bent Nielsen in de kampioens boog 12.
Ook in 2021 geen Sneekweek!

Sneek; Dit hebben de betrokken partijen onlangs in gezamenlijkheid besloten. De Sneekweek bestaat uit een aantal vaste elementen. Zo is er normaliter op vrijdag een feestelijke opening in het theater met aansluitend De Vlootschouw, zijn er zeilwedstrijden op het Sneekermeer en uiteenlopende festiviteiten in de stad. Deze elementen zijn onvoorwaardelijk met elkaar verbonden. Sneekweek is een familiefeest met een zeer grote naamsbekendheid waar duizenden mensen op af komen. Dit A-merk en bijbehorende invulling moet je koesteren. Kan dit niet, dan organiseer je geen Sneekweek. Aldus de stakeholders.

----------------------------------------------

Theo Knijnenburg,

Een fenomeen is overleden.
Op de site van de regenboogclub kunt u de verhalen lezen die een aantal zeilers over heb hebben geschreven.

Theo Knijnenburg 1942 - 2021

Schade is van alle tijden
Foto uit het Algemeen Handelsblad van maandag, 14 juli 1958

In het weekeind van 12 en 13 juli 1958 scheurde bij harde wind het grootzeil van de Regenboog Toreador in tweeén, zodat stuurman C.W. Kist de strijd op de Braassem moest staken.
Een leuke strijd bij de boei tijdens de Zaterdagmiddagwedstrijden. Harry Amsterdam (103), Rienk Alberda (96) en Albert Betten (104) hier in actie.

Oud Regenboogzeiler Albert Betten overleden

Kort geleden melde Harry Amsterdam ons dat Albert Betten uit Sneek op 94 jarige leefdtijd is overleden. Hierin verteld hij ook een mooie anekdote over hem. (Deze kunt u vinden op de facebook pagina van de Regenboog) Naar aanleiding hiervan hebben we gezocht in de oude kranten of we nog meer over deze Regenboogzeiler konden vertellen. Ongetwijfeld gaan er vele mooie verhalen over hem te ronde, verteld door familie en zeilvrienden. Maar voor wie hij onbekend was is het toch mooi om te weten dat hij geen onbekende Regenboogzeiler was. Hij is eigenaar geweest van zowel de 67 als de 104 die hij nieuw heeft laten bouwen.
Wij vonden een kranten knipsel dat mooi aansloot op het stukje wat Harry Amsterdam over hem schreef.