Rainbow
Tribune

Wednesday, 21 Oktober 21 2020

Hoe staan we ervoor ?

De laatste lootjes wegen het zwaars

Rotterdam; Zoals altijd duren de laatste werkzaamheden van een restauratie het langst. Niet alleen omdat de jachtbouwer het nu heel erg druk heeft met de bouw van O-jollen maar zeker ook door wat tegenslagen. Toch zijn we aan het begin van het einde gekomen.

Nadat ik het onderdek heb aangebracht was de volgende stap het plamuren van de romp.  Dit werk wilde ik niet zelf doen omdat dit weer een specialisties werk is. Ik kan veel maar je moet ook weten wanneer je wel of niet iets aan een ander moet overlaten. De regenboog is naar Jachtbouwer Herman van Eijk in Reeuwijk gebracht en vanaf dat moment is het aan Herman om het schip af te bouwen.

Na het plamuren is er begonnen met het teakhouten dek, de kuipranden en de vlonders.
Ik had wat speciale wensen voor wat betreft het teakhouten dek en het is precies geworden zoals ik het mij had voorgesteld.

Na het teakhouten dek is er verder gegaan met allerlei aanpassingen voor het dekbeslag. In de kuiprand achter is ook het embleem weer op zijn plaats gezet. Heel netjes is dit ingefreesd in de teakhouten kuiprand. Aanpassingen zijn er natuurlijk ook binnen in het schip gemaakt. Al het beslag in het schip is aangebracht zodat straks alle lijnen keurig netjes onderdeks kunnen lopen. Als ik straks het schip gaat varen heb ik een uitgebreide handleiding nodig denk ik.

Ik ben nu bezig met het ballastblok. Na lang zoeken heb ik een bedrijf in Limburg gevonden. Nadat ik de gietmal bij Tjerk Veenstra heb opgehaald en deze naar de gieterij heb gebracht is het ballastblok gegoten. Samen met Tjerk Veenstra zijn we langs geweest om te kijken of het goed is gegaan en om het blok te meten. Natuurlijk gaat het bij mij weer niet zoals het hoort.  Het gewicht van het blok is 740 kilo in plaats van boven de 772 kilograms. Hoe kan dat? Met dezelfde mal zijn 10 ballastblokken in Polen gegoten. Wat is er hier dan misgegaan? Wat is er gebeurd in Polen, waar Tjerk zijn mal heeft gebracht. Wat blijkt! Daar hebben ze hetzelfde probleem gehad. Dit hebben ze zelf opgelost door in de mal een extra laag polistyreen aan te brengen waardoor de gietmal iets groter is geworden en dus zwaarder. Dit was volgens Tjerk niet bekend. Hierdoor ben ik ervan uit ben gegaan dat we net boven de 772 kilo's zouden uitkomen.

Dat heb ik dus weer! 

Heel vervelend. Er zat niets anders op om nogmaals een blok te laten gieten. Nu is het wel gelukt. De volgende stap is het vinden van een bedrijf dat dit ballastblok op gewicht kan frezen. Dit blijkt niet zo makkelijk te zijn! Ik ben er nu al een tijdje mee bezig en heb nog geen bedrijf gevonden die zo'n grote freesbank heeft. Uiteindelijk zal dit ook wel lukken. Moet wel want dan kan de jachtbouwer, Herman van Eijk, verder met het plaatsen van de kiel. Het doodhout en het roerblad is inmiddels gemaakt dus het wachten is op het ballastblok. Zodra dat klaar is kan het onder het schip geplaatst worden. Dan kan het dekbeslag worden aangebracht. De mast en gaffel zijn aanwezig. Alleen de giek moet nog gemaakt worden. De mast moet nog worden voorzien van beslag en verstagingen. Tot slot zal het schip eerst nog gemeten worden waarna het naar de spuiterij kan om zijn uiteindelijke kleur te ontvangen. Ook zal van Eijk als eerste gaan proefvaren met het schip. Er moet uiteindelijk nog wel wat gebeuren.

Maar het einde is in zicht.

Arno Sap

Zeilers van toen!

Rotterdam; Regenboogzeilers uit het verleden. Wie kent ze nog? Mannen als J. Hofland, K. Vrolijk, G.F.E- Deichman, H.C. de Goederen, S. de Wit, J. Alberda,
Dit zijn allemaal oud Nederlandse kampioenen. Wie waren deze mannen?

Met al dat jonge bloed in onze bogen verdwijnen deze mannen uit het zicht. Dat gebeurd straks ook met ons, Een naam van nu is straks slechts een statistiek in onze historie. Regenbogen gaan langer mee en worden ouder dan ons. De regenbogen bestaan al meer dan honderd jaar. Strak is het tweehonderd jaar. Toch leuk als onze verhalen blijven bestaan en worden doorverteld.

Laten we de belevenissen over deze Regenbogen van toen en de mannen en vrouwen die erin voeren, nog verder optekenen, hun verhalen vertellen en zo het grote regenboogboek nog dikker en groter maken dan het nu al is. Dit voor de volgende generatie.

   Lijstenmakerij Linea

Lijstenmakerij Linea is een ambachtelijke lijstenmakerij waar met de beste apparatuur en materialen en het grootste vakmanschap, lijsten worden gemaakt. Linea is sinds 1988 een gevestigde naam in Rotterdam-Kralingen.

Wij maken lijsten, maar snijden ook glas en passe-partouts. We spannen canvasdoeken en borduurwerken op en plakken posters en foto’s.

Vlietlaan 40b
3061 DZ Rotterdam
Tel. 010-4527418
emai: info@lijstenmakerijlinea.nl

Bellen achter het stuur

Sneek: Tja, wat doe je zoal als je een groot eind voorop de rest van het veld ligt. Bellen, natuurlijk!!!! Nu weten we allemaal dat je onder het sturen niet mag bellen. En dat daar een bekeuring op staat van rond de  160 euro. Als dit al niet hoger is geworden.

Diverse zeilers hebben de bewuste foto gezien en gelijktijdig een protest ingediend en opgestuurd naar justitie. Ze willen een diskwalificatie af  dwingen van de betreffende persoon op de foto (Wij noemen geen namen). Het feit dat deze regenboog zo ver voor de rest van het zeilersveld lag roept vragen op. "Er is iets aan deze boot gedaan waardoor het schip super snel is geworden. Hier klopt gewoon iets niet en dat willen we uitgezocht hebben. En dan ook nog gewoon even lekker gaat zitten bellen!, Ja, dat is een klap onder water, zullen we maar zeggen". Alsdus een van de gefrustreerfde zeilers die het protest hebben ingediend.

Na onderzoek is gebleken dat er een "maas" in de wet zit en het sturen van een zeilvaartuig niet met name wordt genoemd. De zaak is nu voorgelegd aan minister Opstelten die het gaat onderzoeken en eventueel een voorstel zal indienen om de wet aan te passen. De protesten van de zeilers zijn gehoord en het is nu afwachten wat de stappen van de minister zullen zijn. Dus vrolijk blijven bellen hoor Ha....
Fake news; bericht van 10 augustus 2014
Kort nieuwsberichtEn wat denk je dat de mannen van oranje (rb 56) hier naar hun voorganger roepen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatse nieuws over Regenboog 15.
Aanmelden Nieuwsbrief