15
Ik ben gebouwd in het jaar 1917 door mijn ontwerper "de Vries Lenth Jr in opdracht van het Syndicaat Blauw Blauw. De leden van deze belangen vereniging waren de heren W. Jongejan en J Jiskoot. Mijn eerste naam was dan ook Blauw Blauw. Of ze met me gevaren hebben en waarom ze me hebben weggedaan weet ik niet meer. Misschien na wat speurwerk komt het nog bij me terug.
Vanaf 1917 heb ik vele eigenaren gekend. In dit gedeelte neem ik u mee naar mijn verleden en vertel u wie mijn vorige eigenaren zijn geweest, welke periode dat was en wat voor bijzonderheden er over die tijd te vertellen is. Dit vergt echter veel onderzoek en deze pagina zal dan ook geleidelijk aan groter worden. Naar maten er meer nieuw feiten bijkomen zal dit worden toegevoegd aan deze bladzijde. Zo probeer ik mijn verhaal zo compleet mogelijk te maken. Ik vraag dan ook aan iedereen die deze site bezoekt en iets te vertellen heeft over deze regenboog 15 en mijn verleden, te reageren door een e-mail naar mij te sturen en uw verhaal te vertellen. E-mailadres: info@regenboog15.nl. Alle info, hoe klein ook is welkom.
Scheepsbouwer C. van de Giessen uit Krimpen aan den IJssel neemt mij  van de heren Jongejan en Jiskoot over maar of ik al Waterrot werd genoemd weet ik niet. Er is verder niets bekend over de jaren dat hij mij in bezit had en waar  ik een thuishaven had. Het is ook al zo lang geleden. Ik moet wel even gaan zitten en nadenken over die tijd hoor. Ik komt vast nog wel meer te weten over deze periode.
In 1923 kom ik in handen van Sybren Kuipers. Een bekende mastenmaker uit Sneek. Samen met zijn broer Jan Kuipers beginnen ze een jachtwerf maar al gouw gaat Sybren zijn eigen weg en begint zijn eigen Mast-blok en Pompmakerij. Hier begint mijn roem. Bij Sybren en Jan Kuipers. Cybren is een zeer goede zeiler en samen met zijn broer Jan weten ze vele prijzen met mij in de wacht te slepen. In 1934 won Kuipers, in de wedstrijden van "Lyts Frisia"op Grouw, zijn honderste prijs. Dit was een Zilveren Schilderij. Sybren was geen onbekende op de Kager Plassen want hij zeilde vele malen de Kaagweek. In 1938 won hij met mij de Kaagweek. Kuipers en de ander Friese deelnemers wonnen op die Kaag zondag alle vijf de prijzen. Volgens de dochter van Jan Kuipers zou Sybren aan de wieg hebben gestaan van wat nu de Holland Friesland wedstrijden zijn. Door de Hollanders te vragen om ook met meer zeilers naar Sneek te komen.
J.L. van Dieten uit den Haag heeft mij bij Kuipers uit Friesland weggehaald omdat Jan Kuipers een nieuw Regenboog bouwde voor zijn broer Sybren. Namelijk nummer 73. Hans van Dieten vaart er een tijdje mee op de Kagerplassen. Of hij mij een andere naam heeft gegeven weet ik niet meer. Want ik kan mij niet veel meer herinneren over die periode. Hé, kom, ik ben ook al over de 90 !!!! Hopelijk komt het nog bij me terug. Ik bedoel de herinneringen.
De heer P. H. Koster uit Brielle koopt mij van dhr. B. van Loo uit Zwartewaal. Hij knapt mij op en geeft mij de naam "Klaver vier". Vele jaren zeil ik rond met de familie op het Brielse meer, Oosterschelde en het Veerse meer. Daarna
verhuizen we naar Terneuze waar Koster een paarde manege heeft. Ik vaar wat rond op de Westerschelde. Toch is dat vrij gevaarlijk vanwege het ruwe water en de hoge korte golfslag. Ik breek hier dan ook menig van mijn ribben. Mijn huis is een paardenstal en wanneer de heer Koster niet zoveel tijd meer voor me heeft. Sta ik op een platte wagen te wachten op wat er komen gaat. Dat wachten zal zo'n 15 jaar gaan duren. Mij verkopen wil hij niet want zodra hij meer tijd heeft wil hij weer gaan varen. Uiteindelijk zal hij mij een likje verf geven en wat epoxy op mijn huid smeren om mij te koop te zetten. Ook al weet ik dat hij dat niet echt wil. Maar ach wat gaat de tijd toch snel!
Op een stralende mooie zonnige dag stapt Arno Sap op zijn motor en rijdt van Rotterdam naar Terneuzen. Hij had op de site van de Regenboogclub mij te koop zien staan en dacht, waarom zou ik niet even gaan kijken. Het duurt nog wel even voordat Regenboog 10 herbouwd is en zo kan ik misschien gelijk mee doen met het zeilen. Dus zo gezegd zo gedaan en ja hoor, daar staat een Regenboog!!!! Wel is waar niet waar hij op gehoopt had maar toch een Regenboog met een heel mooi nummer, de 15. Wel grappig want zijn vader had Regenboog 10, zijn opa had Regenboog 16 en hij nu de 15. Echt hele mooie nummer hoor!!!!! Gelijk die dag besluit hij mij over te nemen. De heer Koster had zijn manege verkocht en ging aan de grens met Duitsland wonen. Daardoor was hij genoodzaakt de Regenboog te verkopen. Hij kon mij gewoon niet meenemen !! Arno besluit een deal met Koster te maken waardoor hij voorlopig mede eigenaar blijft totdat ik helemaal ben gerestaureerd.
Doordat het 90 jarige lustrum feest eraan zat te komen heeft Arno mij eerst nog even opgeknapt. Na vele jaren in een stal te hebben gestaan ben ik weer opgetuigd. Weliswaar met mijn oude zeilen maar niettemin zag ik er glorieus uit. Het water was zo heerlijk dat ik besloot het zomaar naar binnen te laten lopen om mijn hernieuwde kennismaking met het water wat meer aanzien te geven. Jammer genoeg had de fa. van Leest nog wat onderwater kit op zijn werf liggen en dat hebben ze in grote hoeveelheden in mijn naden gespoten. Het hele lustrum feest was een leuke ervaring en zoals eigenaren van mij gewend zijn is er ook weer een hele mooie prijs in de wacht gesleept. Ik sta momenteel op de werkplaats van het Aannemingsbedrijf Sap-Gerdzen BV in Barendrecht. In nauwe samenwerking en onder de strikte leiding van Jachtbouwer Herman van Eijk zijn ze nu bezig mij te restaureren. En als ik "de Waterrot" klaar ben zal ik terug keren naar de mij zo bekende wedstrijd wateren, zoals de Kaag en Sneek, waar ik zovele prijzen in mijn roemruchtige leven heb gewonnen. Tot ziens !!!

Syndicaat Blauw Blauw 1917 tot 1919
C. van der Giessen Capelle a.d. IJssel van 1919 tot 1923
Cybren Kuipers uit Sneek van 1923 tot 1940
J.L. van Dieten uit den Haag van 1941 tot 19..
P.H. Koster uit Brielle van 1964 tot 2006
B. van Loo uit Zwartenwaal van 19.. tot 1964
De heer B. van Loo uit Zwartenwaal heeft mij ook in zijn bezit gehad. Ik weet hier helaas niets meer van en ben wanhopig op zoek naar informatie over die periode.
A.J.P. Sap van 2006 tot heden
Dit is een van de laatste actie foto van Regenboog 15 te zien vop het 90 jarige Lustrum feest dat werd gehouden op de Kager Plassen. Oud ontmoet Jong.
Terug naar
Mijn eigenaren
è
Homepage
© Copyright 2012 Regenboog 15 Webmaster: Arno Sap